در این روزها، اصلی ترین نگرانی و سوالات مردم جهان به این تبدیل شده است که تاثیر ویروس کرونا بر بدن انسان چیست و اصلا ویروس کرونا با بدن ما چه میکند؟ علائم این ویروس چیست و به کدام نقاط بدن حمله میکند؟ در ادامه مطلب به تمامی سوالات پاسخ داده خواهد شد.
علائم ویروس کرونا
تب، تنگی نفس و سرفه از اصلی ترین نشانه های این ویروس هستند و همچنین این ویروس بر روی ریه بیشترین تاثیر را میگذارد.
این نشانه ها ممکن است از ۲ تا ۱۴ روز در بدن انسان ظاهر شوند.
اما از تاثیر ویروس کرونا بر بدن میتوان به این موارد اشاره کرد:
- ۳۱ درصد تنگی نفس؛
- ۱۱ درصد درد عضلانی؛
- ۹ درصد سرگیجه؛
- ۸ درصد سردرد؛
- ۵ درصد گلودرد.
اما تاثیر ویروس کرونا بر بدن چیست؟
ویروس جدید کرونا با نام علمی «COVID-19» عامل یک بیماری تنفسی است و ریهها اولین جایی هستند که تحت تأثیر این ویروس قرار میگیرند. اما موضوع واضح درمورد ویروس کرونا این است که نهتنها در ریه بلکه در موارد شدید در نواحی دیگر بدن هم میتواند اثرات مخربی ایجاد کند. تاثیر ویروس کرونا بر بدن لزوما بهخاطر عفونت مستقیم توسط ویروس نیست بلکه ممکن است در نتیجه پاسخ بدن به عفونت ایجاد شود.
ریه ها چه واکنشی دارند؟
اطلاعات کمی از میزان آسیب ویروس کرونا به ریه وجود دارد اما براساس گزارش منابع معتبر، تاثیر ویروس کرونا بر بدن شبیه موارد ابتلا به ویروس سارس و مرس است. این بیماری میتواند موجب ذاتالریه (پر شدن کیسههای هوایی ریه از آب) و در نهایت نارسایی ریه شود.
شدت اثر بیماری کرونا میتواند ضعیف یا بدون علامت تا شدید باشد و گاهی منجر به مرگ شود. نحوه تاثیر ویروس کرونا بر بدن و ریهها هم متنوع است:
- بعضی از افراد، علائم خفیف تنفسی دارند؛
- برخی دچار ذاتالریه میشوند، اما زندگیشان تهدید نمیشود؛
- اما بعضی از افراد دچار آسیبهای شدید ریوی میشوند.
از موارد تاثیر ویروس کرونا بر بدن می توان به سندرم زجر تنفسی حاد بیماری غالب در افراد با شدت بیماری زیاد است. این سندرم نهتنها با ویروس کرونا بلکه با عفونت، تروما و سپسیس (نوعی عفونت، معمولا عفونت خونی) ایجاد میشود. در این بیماری، مایعات از عروق خونی کوچک وارد ریهها میشوند و به آنها آسیب میزنند. مایع در کیسههای هوایی ریه یا آلوئولها تجمع میکند. درنتیجه، انتقال اکسیژن از کیسههای هوایی به ریه و سایر اندامهای بدن بهسختی انجام میشود.
تاثیر ویروس کرونا بر بدن و سایر اعضا (به جز ریه) :
معده و روده
بعضی از افراد مبتلا به ویروس کرونا علائم معدی ـ رودهای مثل حالت تهوع یا اسهال را نشان میدهند، هرچند این علائم نسبت به مشکلات ریوی شیوع کمتری دارند.
بااینکه ویروس از ریهها راحتتر وارد بدن میشود، اما رودهها هم دور از دسترس این ویروس نیستند. بعضی از گزارشها نشان میدهد که تست مدفوع بعضی از بیماران برای ویروس کرونا مثبت است؛ اما هنوز محققان نمیدانند که آیا ویروس از طریق مدفوع منتقل میشود یا خیر.
چرا یک ویروس تنفسی باید به مناطق دیگر بدن حمله کند؟ زمانی که یک ویروس به بدن حمله میکند، در سلولهای بدن بهدنبال گیرنده یا رسپتور (receptor) برای نشستن میگردد و زمانی که این گیرنده را پیدا کند، به آن حمله میکند. بعضی از ویروسها بهراحتی به هر نوع سلولی نفوذ میکنند.
کبد
ارزیابی آنزیمهای کبدی همیشه به معنای مشکل جدی نیست اما این آنزیمها در افراد مبتلا به سارس و مرس بالا میرود. بهگزارش منابع معتبر، علائمی از آسیب کبدی در افراد مبتلا به ویروس کرونا گزارش شده است اما هنوز معلوم نیست که این آسیب بهخاطر ابتلا به ویروس است یا در نتیجۀ استفاده از دارو برای درمان ویروس ایجاد میشود.
معمولا درگیری کبد در این بیماری خفیف است اما در موارد شدید موجب آسیب کبدی یا حتی نارسایی کبدی میشود.
کلیه
کلیهها هم مثل کبد، خون شما را تصفیه میکنند. کلیهها از واحدهایی به نام «نفرون» تشکیل میشوند.
بعضی از افرادی که بهدلیل ابتلا به ویروس کرونا در بیمارستان بستریاند;دچار آسیب حاد کلیوی شدهاند و حتی به پیوند کلیه احتیاج دارند.
زمانی که فرد دچار ذاتالریه میشود;جریان اکسیژن بدنش کاهش پیدا میکند و همین موضوع میتواند سبب آسیب به کلیهها شود.
جمع بندی
هرچند که اطلاعات زیادی در مورد تاثیر ویروس کرونا بر بدن در دسترس نیست;اما این ویروس مثل طوفان میتواند کل بدن را درگیر کند.
ویروس کرونا مثل ویروس سارس و مرس از طریق حیوان به انسان منتقل شده است;ویروس کرونا برخلاف اقوامش که موجب سرماخوردگی میشوند میتواند آتشی در تمام بدن فرد برپا کند; و هیچ استثنایی برای موارد شدید ابتلای به این ویروس وجود ندارد. این موضوع نشان میدهد که چرا ویروس کرونا بیشتر از ۲۰۰۰ نفر را در دنیا به کام مرگ کشانده است.
هرچند که آمار کشتهشدگان ویروس کرونا حدود یکپنجم سارس است;اما ویروس کرونای جدید با سرعت بیشتری در حال انتشار است;پس بهجای اینکه منتظر بمانیم و ببینیم تست ویروس چه کسانی مثبت میشود;بهتر است از تاثیر ویروس کرونا بر بدن اطلاع داشته باشیم و از هرکسی با علائم ذاتالریه;اسکن قفسهسینه بگیریم. این روش به جداسازی و درمان سریعتر بیماران کمک میکند.